Дограма и енергийна ефективност

Как да изберем подходящи прозорци

Навярно голяма част от вас не правят съществена разлика между видовете дограма. Това не е правилно, тъй като прозорците имат не само естетическо значение, но оказват и огромно влияние върху т. н. енергийна ефективност.

Ако планирате ремонт на дома, е повече от необходимо да помислите за смяна на старата дограма. Така не само ще се чувствате по – удобно, но и ще намалите значително месечните разходи за консумативи.

През последните години твърде много се говори за енергийна ефективност, но малцина знаят какво всъщност е значението на този термин. Казано накратко, това е въвеждането на нов стандарт за строителство и саниране на сгради, който ни предоставя по – голям комфорт и сигурност на живот. Чрез използването на подходящи съвременни технологии, могат да бъдат спестени до 30 на 100 полезна енергия и да се намалят сметките с невероятните 20%.

Различните видове дограма имат различни свойства и въздействие върху жилището. Това значи, че при евентуална смяна трябва да бъдете изключително внимателни, за да изберете подходящия за вас самите вариант. Важно е да отбележим, че за максимален ефект на енергийна ефективност съществена роля играят и рамките, и стъклата на прозорците.

Популярни видове дограма. Плюсове и минуси.

Алуминиева дограма

Алуминиевите рамки имат отлична якост на опън. Обикновено са покрити с подходящи бои и лакове, което ги прави супер устойчиви на избледняване. Също така при тях няма гниене, лющене и нацепване. Основният им недостатък е, че не са особено полезни за енергийна ефективност и в повечето случаи спомагат образуването на кондензация.

ПВЦ дограма

Добре познатите прозорци от ПВЦ материал, в момента са най –разпространените у нас. Почти не се нуждаят от поддръжка и осигуряват повече от отлична енергийна ефективност. Предлагат се в голямо разнообразие от подвидове и цветове, влючително и с наподобяващ дърво десен. Понякога образуват неприятни кондензации, особено в първите месеци след монтажа.

Дървена дограма

Дървото е традиционен материал за изработка на дограма, има отлични изолационни свойства и осигурява максимална енергийна ефективност. То обаче изисква доста сериозна поддръжка, а с течение на времето изгнива. Не бива да пренебрегваме и факта, че дървеният материал е почти двойно по – скъп от останалите.

Подходящи стъкла за прозорците

Двойните или тройни стъкла ще дадат в пъти по – добри резултати след монтажа на новата дограма, сравнено с поставянето на единична плоскост. Освен това трябва да съобразим какъв тип стъкло да изберем сред многото модерни предложения на пазара. Критериите за оценка са доста, но основните от тях са соларният фактор, коефициент на топлопреминаване и светлинно преминаване, селективност, акустична изолация и др.

Илстрой 2008 ЕООД разполага със собствена база за производство на дограма и квалифицирани специалисти, които ще ви дадат най – добрия съвет.

Позвънете на телефон 089 861 75 95 или пишете чрез контактната форма.

Производство и монтаж на дограма

Производство и монтаж на дограма